3/01/18

Мова – душа народу




 У Твіржанському НВК люблять, цінують, поважають, плекають  українську мову, тому з нагоди відзначення  Міжнародного дня рідної мови протягом тижня було організовано та проведено ряд змістовних заходів, аби звернути увагу дітей на неповторність та  унікальність рідної мови, потребу захищати й збагачувати її.
       Протягом тижня класні керівники провели виховні години з учнями, під час яких ознайомили дітей із тернистим шляхом, який пройшла українська мова на шляху свого державного становлення, аргументували потребу збереження та примноження рідного слова, формували загальну мовну культуру школярів.
       Під час проведення тематичної лінійки ЗВР Приймак М.М. ознайомила учнів з історією заснування цього свята та наголосила на вагомості його відзначення.
     У 5 класі відбувся урок-вікторина на тему: «Подорож океаном рідної мови», який організувала вчитель української мови Мік Г.С., з учнями 10кл. під час уроку педагог провела лінгвістичну хвилинку «Факти про українську мову, які має знати кожен». 24 лютого учениці Пилявка О. 11кл. та Москалик М. 9кл. брали участь у літературному марафоні читців поезій, який проходив у м.Мостиська, поблизу пам’ятника Т.Шевченку. У виконанні Олени Пилявки прозвучала поезія «Ми українці – нація Тараса», яку дівчина виконала дуже проникливо та душевно. Марта Москалик емоційно й з любовю розказала вірш «Лист солдату». Завдяки майстерності та належній підготовці з боку вчителя Галини Степанівни Мік, дівчатам вдалося вибороти призові  місця.
      Натхненно пройшов загальношкільний флешмоб під назвою «Українська мова – мова єднання». В рамках його проведення учні разом із вчителями виконали рядки улюбленої поезії про рідну мову. Варто відзначити з якими щирими емоціями  прозвучали ці вірші.
     З метою розвитку творчо-естетичних здібностей ЗВР Приймак М.М. було організовано конкурс стінгазет, присвячений Міжнародному дню рідної мови. Усі класи долучилися до його проведення. Керували процесом класні керівники. Діти дуже майстерно, оригінально й змістовно оформили свої роботи. Підбиваючи підсумки проведення цього конкурсу, Марія Мирославівна відзначила  оригінальність та змістовну наповнюваність кожної стінгазети.
   Протягом тижня учні школи були активними учасниками акції «Читай, дивись українське». Під час її проведення діти фотографувалися із україномовною книжкою, яку вони зараз читають та охоче ділилися світлинами один з одним.
      Учителем української мови та літератури Козак О.Б. було проведено виховний захід  у формі літературно-музичної композиції на тему: «Кращої, ніж рідна, мови не буває». Діти виконували поезії, співали пісні про рідну мову, а також  зіграли інсценізацію драми-феєрії Лесі Українки «Лісова пісня», так як 25 лютого ми відзначали чергову річницю від дня народження цієї видатної української поетеси.
      Однозначно, заходи, приурочені Дню рідної мови, не пройшли даремно: кожен учень збагатився духовно, відкрив для себе нові цікаві особливості рідного слова, а найголовніше збагнув його велич та надважливу значимість у житті народу.
       
    

 
     


Немає коментарів:

Дописати коментар