2/05/18

Відзначення 100-річчя Бою під Крутами

                          «Земля під Крутами полита                          кровю, всіяна квітками»
             Під такою назвою проходив цикл заходів, приурочених сотій річниці Бою під Крутами. 29 січня під керівництвом ЗДВР Приймак М.М. було організовано флешмоб, у якому брали участь учні 9-11класів. Марія Мирославівна ознайомила учнів з історією написання Маршу українських націоналістів, який пізніше виконали усі учасники флешмобу спільно з дирекцією НВК. У актовій залі був споруджений імітований обеліск, подібний до того, що височіє на Аскольдовій могилі, де поховані ті, хто полягли у тому страшному Бою під Крутами. На руках у всіх були зав’язані синьо-жовті стрічки як символ патріотизму.  До організації флешмобу долучилися дівчата 11 класу, виконавши танець «Герої не вмирають», який підготувала вчитель музичного мистецтва Козак І.В.  На знак вшанування пам’яті про загиблих воїнів під час Бою під Крутами діти запалили свічки та вшанували їх хвилиною мовчання. Директор НВК Книшик С.І. звернула увагу учнів на те, що одним із учасників цього доленосного бою був виходець із Львівщини Григорій Пипський, наголосила, що збереження історичної пам’яті для українців є невід’ємною складовою їх успішного майбутнього, а шана борцям за незалежність має жити у кожному серці українського громадянина.
         Протягом тижня класні керівники провели виховні години та уроки-реквієми на теми:  «Юнацтво сповнене надії», «Волі народної дзвін», «Пам’яті тридцяти», «На грані двох тисячоліть чорніє хрест у чистім полі», а у холі навчального закладу діяла виставка шкільних плакатів, які під керівництвом вчителя образотворчого мистецтва підготували  Клек І. та Руснак Р., учениці 10 та 8кл.
     Вчитель історії Кисіль Л.О.  30.01 організувала загальношкільний виховний захід на тему: «Квіти у полі там, де Крути».  Метою дійства було нагадати учням про події 29 січня 1918р., коли молоді хлопці-студенти віддали своє життя, аби захистити столицю від більшовицької навали. Під час заходу учні схиляли голови перед імітованим обеліском, на якому височів Герб як символ України та ілюстрації молодих захисників, висловлюючи подяку за волю України.

                 Святим обов’язком кожного українця є зберегти в пам’яті та пронести крізь покоління шану усім борцям за незалежність та свободу України і, зокрема, правду про події  Бою під Крутами. Тема ця є надзвичайно актуальною в умовах сьогодення, адже мирне небо над головою виборюють власним життям наші захисники ще й зараз.



Немає коментарів:

Дописати коментар