11/01/19

Круглий стіл «Життєдіяльність Андрея Шептицького»

1 листопада минає 75 років з дня смерті великого українця, предстоятеля Української греко-католицької церкви, Андрея Шептицького.
Саме в день пам’яті митрополита учні 8 класу ОЗ «Твіржанський ЗЗСО І-ІІІ ст.- ЗДО» під керівництвом педагога-організатора Сільник М. В. провели круглий стіл «Життєдіяльність Андрея Шептицького».
Школярі цікаво та змістовно розповідали про походження митрополита та посвяту Богові. Досліджували церковну, політичну та громадську діяльність. Адже Андрей Шептицький був високоінтелектуальною, освіченою людиною, не лише добрим душпастирем, але й патріотом. Митрополит вкладав кошти в освіту молоді, виділяв молодим митцям стипендії, був меценатом українських культурно-просвітницьких товариств, плекав творення української держави. Дбав про сиріт, а у роки воєнного лихоліття переховував євреїв. Стараннями владики засновано Національний музей у Львові, Земельний банк, Народну українську лікарню (на той час єдину у Львові), Греко-католицьку богословську академію у Львові.
Величава постать Андрея Шептицького і нині, на порозі третього тисячоліття, викликає подив і захоплення кожного. Його надзвичайний гуманізм, людяність і жертовність високо оцінені в Україні і в цілому світі. Подвижницька праця митрополита на ниві служіння народу має служити взірцем для нинішніх і прийдешніх поколінь українців.
Актуальним на сьогодні залишається звернення митрополита до українського народу: «Не потоком шумних і галасливих фраз, а тихою працею любіть Україну!»

Немає коментарів:

Дописати коментар