3/04/19

Міжнародний освітянський семінар директорів


У вівторок, 26 лютого, в ОЗ «Твіржанський ЗЗСО І-ІІІ ст. – ЗДО» відбувся міжнародний семінар керівників ЗЗСО Мостиської ОТГ з проблемної теми «Освітній простір як чинник розвитку особистості. Основні принципи управління». Відповідно до нового Закону про освіту ця тема є напрочуд актуальною.
Відкрила семінар начальник відділу освіти, культури і туризму, молоді та спорту Мостиської міської ради Чернега В.Г., побажала всім учасникам плідної праці, зауваживши, що вже вкотре на базі опорного закладу  проходять міжнародні конференції та семінари.

Презентувала  діяльність закладу щодо реалізації вищезазначеної проблемної теми директор ОЗ «Твіржанський ЗЗСО І-ІІІ ст. – ЗДО» Книшик С.І.  Світлана Іванівна акцентувала увагу на форми впровадження освітнього процесу та його невід’ємних складових – навчання та виховання. Директор поділилася досвідом управління закладом освіти в умовах реформування НУШ; розповіла про матеріально-технічну базу; проаналізувала інноваційні форми та методи, які використовують на своїх уроках педагоги; акцентувала увагу на тому, що заклад працює в напрямку національно-патріотичного виховання.
 Учасниками семінару були не лише керівники ЗЗСО та працівники відділу освіти, культури і туризму, молоді та спорту Мостиської міської ради, а й запрошені гості, серед яких були методисти ЛОІППО.
Важливими аспектами НУШ в умовах освітнього процесу поділилась з присутніми Пастушенко Н.М., наголосивши на тому, що в освіті відбуваються колосальні та вкрай потрібні зміни.
Почесними гостями були професори з Національної академії державного управління при Президентові України, зокрема: Сушинський О.І. – перший заступник директора, доктор наук з державного управління; Каляєв А.О. – декан факультету публічного управління; Санницький О.С. – декан факультету економіки та менеджменту. Олександр Іванович Сушинський висловив думку про те, що співпраця зі закладами загальної середньої освіти є актуальною, адже керівники та педагоги повинні зі шкільної парти звертати увагу на учнів із сильною громадянською позицією, які є лідерами, що в майбутньому зможуть опанувати методику управління й працювати в державних структурах.

Запрошеними на семінар також були партнери з Польщі. Староста Перемишльського повіту Ян Пончек презентував систему освіти з 1998 р.  до 2019 р. Розкрив питання структури та обов’язкових форм освіти. Доповнив старосту начальник Перемишльського відділу освіти п. П. Ворош, який зазначив, що реформа освіти в Польщі відбувається один раз на двадцять років.
Уже другий рік поспіль ОЗ «Твіржанський ЗЗСО І-ІІІ ст. – ЗДО» співпрацює з гімназією в Болестрашицах, директором якої є  Рената Кудла. Минулого року педагоги та учні закладу здійснили екскурсію Перемишлем. Пані Рената є частим гостем на семінарах з обміну досвідом, які проходять на базі ОЗ.
Усі учасники семінару відвідали відкриті уроки та заняття, на яких мали змогу побачити інновації в освітньому процесі, про які зазначала директор у своїй презентації. А також були присутніми на зворушливому виховному заході « Їх сотня в небеса злетіла…», присвяченому Дню памяті Героїв Небесної Сотні. Присутньою була учасниця АТО п. Лідія Ільків, яка довгий час служила  в медичній роті Національної гвардії в м. Бахмут Донецької області. Пані Лідія поділилася спогадами періоду свого перебування в зоні АТО. Присутні перейнялися її розповідями та не стримували сліз.
Наприкінці дійства Набитович М.В., заступник директора з виховної роботи та національно-патріотичного виховання Львівського обласного центру краєзнавства, екскурсій та туризму учнівської молоді, та Деленко М.А., начальник відділу національно-патріотичного виховання цього ж центру, презентували книжку «Львівські лицарі Небесної Сотні», оскільки вони є одними зі співавторів, та подарували примірник книжки  кожному керівнику ЗЗСО.
За цілями НУШ випускник має бути громадянином-патріотом своєї Батьківщини, здатним самостійно вчитися впродовж усього життя, вдосконалюватися та бути конкурентноспроможним на ринку праці. Для того, аби освітній процес проходив злагоджено, в закладі має бути мудрий управлінець-директор, який зможе організувати роботу на всіх рівнях та забезпечити належні умови для навчання та виховання школярів, а також праці самих педагогів. А мистецтво управління треба вдосконалювати постійно. 

Немає коментарів:

Дописати коментар