2/14/17

Круглий стіл до відзначення Дня Соборності України

22 січня Україна відзначає День Соборності, присвячений Акту об'єднання цього дня Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки.

Акт Злуки був глибоко детермінований історично і спирався на споконвічну мрію українського народу про незалежну, соборну національну державу. Він став могутнім виявом волі українців до етнічної й територіальної єдності, свідченням їхнього самоусвідомлення, важливою віхою процесу становлення політичної нації. Ідея соборності українських земель набула державного статусу, в наступні десятиліття залишалась об’єднуючим чинником і чи не єдиним спільним положенням програмних цілей усіх течій національно-визвольного руху. Акт Соборності надав завершеної форми самостійній українській державі, сприяв подоланню залишків ідей федералізму в ментальності національної політичної еліти.
Образ скривдженої України та необхідність її оборони надихав козацькі полки Богдана Хмельницького. В народній пісенній та епічній творчості сакральна Україна завжди уявлялась єдиною від Сяну до Дону.
Сьогодні, як ніколи раніше, українська нація усвідомлює всю вагомість цілісності українських земель.
Саме тому у Твіржанському НВК заступником директора з ВР Приймак М.М. був розроблений План заходів щодо відзначення Дня Соборності України.

Розпочався тиждень загальношкільною тематичною лінійкою. Учні 10 класу підготували матеріали та розповіли учням НВК про історію свята. Надалі протягом тижня класні керівники та класоводи провели просвітницькі інформації, бесіди, диспути, конференції, виховні години зі своїми вихованцями. До прикладу,інформаційна година у 2 класі « Україна – це земля, де ми народилися й живемо», виховна година у 4 класі « Україна - країна трагедій і краси, країна, де найбільше люблять волю», диспут «Єдність духу – єдність держави. Чи так це?» у 6 класі, конференція з учнями 9 класу «Без своєї національної держави ніяка нація не може розвиватися»,виховна година в 10 класі «Свято української єдності» тощо. Також у шкільній бібліотеці з 19 до 25 січня діяла журнальна виставка. У понеділок 30 січня учитель історії Кисіль Л.О. провела з дев'ятикласниками круглий стіл «Україна – самостійна держава», на якому були присутні класний керівник
Чміль С.І. та заступник директора з ВР Приймак М.М.. Лідія Олегівна підготувала відеопрезентацію про Акт злуки ЗУНР та УНР. Учні попередньо провели тематичну пошукову роботу. А також школярі мали змогу переглянути фрагмент фільму про День Соборності. Марія Мирославівна наголосила на тому, що кожна молода людина повинна жити в ногу із сучасним світом, але пам'ятати про минуле, оскільки без знання минулого немає і не може бути майбутнього.

Немає коментарів:

Дописати коментар