12/29/22

Григорій Сковорода - це втілення духу і мудрості України 💙💛

Моя країна стогне від біди.

Від дня я знову й знову

Звертаюся до Сковороди,
Шукаючи підмогу.
Д. Яковенко
Григорій Сковорода - видатний український філософ, поет, музикант, педагог, був чи не найцікавішою постаттю історії українського духу.
Мудрість, яку він проповідував, не має часових обмежень, і зараз, у час важких випробувань, набуває важливого значення для кожного з нас.Це можливість зупинитися на хвилинку й поміркувати про наповнення і сенс життя, про чорне і біле, про свободу й неволю, про друзів і ворогів.
До 300- річчя від дня народження видатного українця учнями 9 класу під керівництвом учительки української мови та літератури Козак О.Б. була проведена літературна година " Григорій Сковорода- це втілення духу і мудрості України ".
Дев'ятикласники розповіли цікаві факти про життя і творчість мандрівного філософа, ознайомили з морально- естетичними ідеалами та філософськими поглядами Г.Сковороди.
Учні 8,9, 10-А класів декламували поезії та байки зі збірок " Сад божественних пісень" та " Байки Харківські". Це яскраве підтвердження слова Сковороди, яке звучить, не втрачає своєї життєвості, свого пізнавального й естетичного значення і в наш час.
Нікого не залишило байдужим відео про зруйнування Національного музею Григорія Сковороди в с. Сковородинівка Харківської області. Споруда була знищена прямим влучанням російської ракети 06 травня 2022 року.
Ворог може розбомбити наші музеї та будинки, але він не забере нашої пам'яті та віри у Перемогу.
За Сковородою- смерті немає, якщо є " вольность людського духу".
І справді, Варсава- син Свободи, й до сьогодні мандрує серед нас, бо ж сказано ним- " світ ловив мене, та не спіймав"... 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар