12/06/22

ОБ‘ЄДНАНІ УКРАЇНОЮ


Під такою назвою в ОЗ «Твіржанський ЗЗСО І-ІІІ ст. –ЗДО» (директорка Іванна ЩЕРБАТА) відбулася українсько-польська освітянська конференція. Учасниками цього творчого заходу були педагоги освітнього закладу та учителі української мови з Польщі. Запрошені на конференцію міський голова Мирослава ПЕЛЬЦ, спеціаліст відділу ОМС Мостиської міської ради Богдан КУРЦЕБА, консультантка ЦПРПП Марія БІШКО та педагоги закладів освіти Польщі під керівництвом Оксани КАХНИЧ, учителя-методиста з української мови Підкарпатського центру навчання вчителів.
У залі панувала зворушлива, дуже емоційна й творча атмосфера. Зі словами вітання для дружньої Польщі, побажання плідної роботи, подякою педагогічному та учнівському колективам виступила міський голова Мирослава ПЕЛЬЦ. З проникливим словом, пройнятим духом любові до Батьківщини, непохитної віри у нашу Перемогу, звернулася до присутніх директорка освітнього закладу Іванна ЩЕРБАТА. Марія БІШКО презентувала дослідницько-пошукову роботу учителів-філологів територіальної громади «Література рідного краю Мостищини»( від нашого закладу готувала матеріал Олександра КОЗАК). Надзвичайно емоційною, патріотичною була розповідь про майстрів слова, представлених у збірці. Робочий план був увінчаний творчістю педагогів та учнівської молоді. Ведуча конференції Марія ПРИЙМАК, творча учителька, яка наділена даром вишуканого і чарівного українського слова, уміло, продумано і професійно пов’язувала усі етапи конференції. Філологи нашого навчального закладу не тільки уміють навчати, але й залюбки знаходять час для пісні. Тож учительський колектив «БЕРЕГИНЯ», який створений з ініціативи енергійної директорки, подарував присутнім свою духовну пісню. З проникливим до сліз художнім читанням виступила Підбережник В., уч. 9 кл. Усіх зачарував ліричний діалог ніжної Мавки і красеня Лукаша ( уч. 11-А кл. Пилип О. і уч. 10-Б кл. Яртим Д.). Сподобалась пісня про Україну у виконанні запального дуету «Україночки» (уч.11-Б кл. Кокорузь Т. і Мельник М).
Учителі-філологи, які навчають української мови у сусідній Польщі, радо поділилися досвідом своєї роботи. Приємно було почути, що є ще за межами нашої держави чимало сімей, де старше покоління зберегло рідне українське слово й бережно передає його своїм дітям, онукам і правнукам. Ми дізналися, де на території Польщі знаходяться українські школи, а також про умови навчання там дітей-біженців з України. Проблем, звичайно, у наших колег теж чимало. Є спільне, є й відмінне… Завершальною родзинкою конференції було запрошення всіх учасників до спільного майстер-класу із виготовлення національних оберегів для воїнів. Напевно, подумки кожен щиро промовляв: «Хай береже тебе Господь, наш український солдате!» За вікнами вже сутеніло, а в залі ще голосно звучала така рідна усім «Ой, у лузі червона калина»…Упевнені, що це лише початок співпраці, бо Україна єднає людей по всьому світу.

 

Немає коментарів:

Дописати коментар