6/15/22

«Сади Перемоги» у Мостиській ТГ

 

Надія ГНАТОВСЬКА- начальниця Відділу ОМС Мостиської міської ради Львівської області

про актуальне
Всеукраїнська ініціатива
«Сади Перемоги» у Мостиській ТГ
Стартувала Всеукраїнська ініціатива «Сади Перемоги» з лютого 2022 року, коли розпочалося вторгнення російської федерації на територію України. Вона спрямована на ефективне використання земельних ділянок, навіть мінімальних, задля недопущення продовольчої кризи.
Педагогічною, батьківською спільнотами, учнями Опорного закладу «Твіржанський заклад загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів – заклад дошкільної освіти Мостиської міської ради Львівської області» та Соколянського закладу загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів Мостиської міської ради Львівської області було прийнято рішення підтримати громадську ініціативу «Шкільні Сади Перемоги».
З метою забезпечення процесу інтеграції внутрішньо переміщених осіб в реальне життя до реалізації проєкту запрошені вимушено переселені особи з тимчасово окупованих країною-агресором територій України. Вони погодилися брати активну участь у вирощуванні сільськогосподарської продукції (як батьки, так і діти).
Проєкт сприятиме формуванню активної життєвої позиції дітей у складних умовах, утвердженню національної самосвідомості, самооцінки та професійних навиків.
По п’ять команд учнів із кожного закладу (кожна на 0,005 га земельної ділянки) будуть вирощувати овочі (цибуля, морква, капуста, перець, буряк столовий), що буде стимулом самореалізації, професійного пізнання та самоствердження учнів.
Вирощування вищезгаданої продукції дасть можливість забезпечити заклади освіти екологічно чистою сільськогосподарською продукцією та здешевити шкільні обіди.
До проєкту залучено по 20 учнів з кожного закладу освіти, з яких по 2 учнів є внутрішньо переміщені. За кожною мінігрупою закріплений керівник (педагогічні працівники освітніх закладів).
Після завершення мініпроєкту зібраний урожай цибулі, моркви, перцю, капусти, буряка столового буде передано шкільним їдальням Опорного закладу «Твіржанський заклад загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів – заклад дошкільної освіти Мостиської міської ради Львівської області» та Соколянського закладу загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів Мостиської міської ради Львівської області для харчування учнів.
Отримане лабораторне обладнання буде використане в подальшому освітньому процесі у даних закладах освіти, що забезпечить престиж біологічної науки та заохочення учасників освітнього процесу до участі у подальших проєктах.
Даний проєкт стане одним із засобів профільного навчання у майбутньому, заохочення учасників освітнього процесу до роботи в аграрному секторі, відновлення престижу таких галузей як агрономія, селекція, технології з вирощування і збирання сільськогосподарських культур. Учасники навчаться розбиратися у видах грунтів, етапах росту і розвитку рослинних культур, проводити лабораторні дослідження, вміння адаптувати культури до різних агрокліматичних зон, що допоможе у майбутньому виборі професії.
У разі успішної реалізації мікропроєкту учасники очікують зібрати з 0,05 га обробленої земельної ділянки (0,025 га кожного закладу) 600 кг овочів, що дозволить зекономити бюджетні кошти на придбання продуктів харчування та знизити ризик продовольчої кризи.
Також проєкт сприяє адаптації та залученню до спільної діяльності внутрішньо переселених осіб.стартувала Всеукраїнська ініціатива «Сади Перемоги».



 

Немає коментарів:

Дописати коментар