10/23/18

Урок історії просто неба, присвячений 76 річниці УПА

Відповідно до Плану заходів національно-патріотичного спрямування урок історії України в 9 класі та української літератури в 11 класі 18 жовтня пройшов просто неба та був присвячений 76 річниці УПА. Школярі відвідали колишні криївки воїнів УПА на території села.
З достовірних джерел відомо, що у часи визвольної боротьби з московськими окупантами в с. Твіржа були дві повстанські криївки. Обидві при центральній автотрасі Львів-Перемишль, перед і за річкою Млинівкою, що перетинає дорогу і впадає за селом у р. Вишня. Одна була розташована на подвір'ї в сім'ї Стельмащуків, а інша - Турбів.
У Турбів знайшли собі пристановище представники вищого керівництва ОУН та УПА, які відомі під псевдонімами "Треф", "Джміль",, "Крижівка", "Сиротюк", "Остап", "Соловій" та "Буревій". Названі повстанці пробули там зиму і літо 1950-1951 рр. За якимось терміновим завданням або через підступну зраду вони залишили це місце і перейшли на околицю Судової Вишні - Загороди (Передмістя).
У криївці в Стельмащуків квартирував "Лютий" - надрайоновий керівник СБ. Він перейшов сюди із невідомим повстанцем, правдоподібно, із гусаківської зони після того, як у Судовій Вишні загинули командири УПА. Тут вони провели декілька місяців, а згодом подались у Карпати.


Щоб повністю ліквідувати залишки бандерівського руху, радянська влада вивозила людей в Сибір. Переважно забирали тих, які прикривали "бандерівців" або були зв'язані з ними. Репресованими і вивезеними до Сибіру були місцеві жителі: Боцько Марія, Медведюк Олександр, Турба Марія, Лещишин Михайло, Кльоцко Юзефа.
Про все це у свій час розповів син господаря криївки Йосип Стельмащук, який на собі відчув долю політв'язня. Ці спогади стали одним із джерел для написання книги "В борні за волю України" В.Зілінського.
Зараз будинок належить синові, Любомиру Йосиповичу Стельмащуку, який погодився провести на подвір'ї урок історії рідного краю та розповів учням про ті події, які знає зі слів батька. Доповнили Любомира Йосиповича інформацією зі згаданої книги учитель історії Кисіль Л.О. та заступник з ВР Приймак М.М. Лідія Михайлівна Чех, учитель української літератури, чимало подій цього часу згадала зі слів своєї матері.
Боротьба за Україну триває не одне десятиліття. Тому, молодим юнакам та дівчатам просто необхідно знати минуле свого краю.

Немає коментарів:

Дописати коментар