4/23/18

Хто не знає свого минулого, той не вартий майбутнього


Доторкнутися до живої історії, побачити наживо речі, які прийшли до нас з далекого минулого, відчути атмосферу, у якій жили та творили люди, що вплинули на хід історії – чи не найкращі методи саморозвитку та пізнання минулого. Саме тому, з метою формування в свідомості дітей історичної правди, ознайомлення із визначними пам’ятками міста Львова та розширення їх кругозору 13 квітня учні 8 та 9 класів Твіржанського НВК під керівництвом вчителя англійської мови Пилип І.В., педагога-організатора Підбережника С.Б. та бібліотекаря Гіркової Н.В. взяли участь в екскурсійній поїздці до міста Львова.
У літературно-меморіальному музеї Івана Франка школярі змогли пізнати атмосферу, в якій жив і творив великий Каменяр.
Вже понад шістдесят років приходять люди, як до національної святині, до будинку, який розташований у мальовничій місцевості Львова, поблизу Стрийського парку. У цьому будинку видатний письменник, учений, політичний та громадський діяч жив, написав свої найкращі твори, і звідси пішов у безсмертя. У музеї повністю відтворено робочий кабінет Івана Франка – його улюблену кімнату. Збереглися фортепіано, за яким сидів Іван Якович, робочий стіл, за яким він працював.
На письмовому столі Франка – його особисті речі: чорнильниця з ручкою, книги, гуцульський ніж для розрізування паперів, підсвічник, скринька для рукописів. За цим столом письменник написав сотні творів, у тому числі й поему «Мойсей». Біля стола поруч із кріслом – рибацька сітка, сплетена письменником власноруч. Тут стоять Франкові шафи з книжками, на стінах портрети і малюнки Івана Труша, близького приятеля письменника.
Знаючи велич духу поета-каменяра та значення його творчості для української літератури, дітям було надзвичайно цікаво доторкнутися до речей, якими він користувався, поринути у його напрочуд цікавий та своєрідний філософський світ, вони відчули себе приналежними до цієї частинки історії. 
 Відвідали учні також Історико-меморіальний музей Михайла Грушевського. Екскурсовод провела для учнів захоплюючу екскурсію, під час якої ознайомила із експозиційними  залами (а їх у музеї шість), які висвітлюють практично всі етапи життя та праці вченого, історика, громадського діяча. Особливий акцент зробила на львівському періоді діяльності М.Грушевського (1894-1914рр.), показала відновлені меморіальні інтер’єри, а в них: меблі, речі побуту, фотографії, документи, завдяки чому діти змогли перенестись у початок ХХ ст.
Безумовно, проведення таких екскурсій дає можливість поєднати приємне і корисне, відпочинок і навчання.
Духовне збагачення – запорука інтелектуального зростання особистості.

Немає коментарів:

Дописати коментар